Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Senaste nytt: 3700 svenskar har fått felaktiga provsvar

25 aug, 2020
allt du behöver veta om coronatester
Tusentals svenskar har fått fel svar på sina coronatester. Folkhälsomyndigheten utreder just nu detta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Coronatestningen pågår för fullt i Sverige – men nu kommer ett bakslag. Cirka 3700 svenskar fått felaktiga provsvar på sina tester. Personerna har fått ett positivt utfall på så sitt kallade PCR-test (test som visar om du har en pågående coronainfektion) – trots att de egentligen inte har covid-19.

Här har coronatesterna blivit felaktiga

Felet har inträffat på två stycken laboratorier som analyserat snabbtester från Kina. Det är nio regioner som fått felaktiga provsvar:

  • Stockholm
  • Västra Götaland
  • Gävleborg
  • Västerbotten
  • Västmanland
  • Dalarna
  • Västernorrland
  • Sörmland
  • Blekinge

– Det är bra att felet har upptäckts och att nödvändiga åtgärder nu har vidtagits för att kvalitetssäkra provresultaten. Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Det felaktiga testkitet har anmälts till Läkemedelsverket.

– Det nu upptäckta felet illustrerar hur viktigt det är att ha en ordnad och kvalitetskontrollerad testning som möjliggör identifiering av denna typ av brist. Då det aktuella testet har använts i många länder är vi mycket angelägna om att informationen om det felaktiga kittet nu når ut globalt, säger Karin Tegmark Wisell, som menar att man trots detta kan lita på de tester som finns.

Annons

– Det är viktigt att ständigt jobba med den här kvalitetssäkringen, och viktigt att vara så pass öppna  kring det här som vi nu är, fortsätter hon.

I huvudsak är det personer som har haft milda symtom eller inte har känt av några symtom vid testtillfället som fått falskt positiva svar. Samtliga berörda kommer att kontaktas personligen, senast nu på torsdag, uppger Folkhälsomyndigheten. De felaktiga testerna har utförts mellan mars och augusti.

Foto: TT

LÄS MER:

Johan Giesecke: Så kommer coronahösten bli i Sverige

Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Så skiljer sig första symtomen vid corona och vanlig influensa

 

Annons