Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Läkaren svarar: Kan man basta när man är förkyld?

25 sep, 2024
basta förkyld
Det kan vara lockande med bastubad när man känner sig lite frusen och krasslig. Men är det egentligen en bra idé att basta när man är förkyld? Legitimerade läkaren Hanna Brännlund svarar på den vanliga frågan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många råd och rön när det kommer till bastubad. Men är det egentligen bra att basta när man är sjuk? MåBra undersöker!

Så gör du din egen vätskeersättningBrand logo
Så gör du din egen vätskeersättning

Läkaren: ''Då kan du basta vid förkylning''

Legitimerad läkare Hanna Brännlund menar på att det varken är positivt eller negativt att basta vid en förkylning. ''Vid en lindrig förkylning och om man är frisk i övrigt så är så är det inte skadligt att basta.'' , säger hon. ''De studier som gjorts på bastubad har inte visat på att det medför några risker men inte heller några positiva effekter vid förkylningar''.

Det händer i kroppen när du bastar

Bastubad är inte bara en källa till avslappning och gemenskap, det är också mycket som händer i kroppen när du bastar. ''Det finns studier som visat att regelbundet bastubadande kan sänka blodtrycket långsiktigt och förhindra eller fördröja insjuknande i högt blodtryck.'', säger Hanna Brännlund.

Annons

Hon menar på att det inte finns några specifika sjukdomstillstånd som lindras av att basta, men däremot kan det minska symtomen för vissa personer. ''Många upplever förbättring av vissa hudsjukdomar och ledsjukdomar av bastubad men det finns inga studier som har bevisat den effekten'', berättar hon. Det här händer i kroppen när du bastar:

  • Du börjar svettas
  • Musklerna blir varma och slappnar av
  • Blodkärlen vigdas
  • Hjärtat slår snabbare
  • Blodcirkulationen i kroppen ökar
bastubad vid förkylning

—Läs också: Kan man träna när man är förkyld?

Ökad belastning för hjärta och blodtryck

Hanna Brännlund höjer dock ett varningens finger om det är så att personen i fråga har feber kopplat till förkylningen. ''Om man har feber så kan det vara klokt att vänta med bastu och bad tills man tillfrisknat, då snabba temperaturförändringar ger en snabb cirkulatorisk omställning och kan ge en ökad belastning för hjärta och blodtryck'', säger hon.

Kan man bada när man är förkyld?

Vad gäller för bad då – är det samma rekommendationer där som när man bastar? ''Man kan bada vid en lindrig förkylning och man får då anpassa badet efter hur kroppen reagerar'', säger Hanna Brännlund. En viktig skillnad är att kyla kan sänka immunförsvaret, vilket kan ge större risk för förkylning. Det gäller alltså att vara lyhörd på kroppen och att se vad som fungerar för just dig.

— Få svar på fler vanliga hälsofrågor hos ''Fråga experterna''

Sammanfattningsvis är det ingen fara att basta om du känner dig förkyld så länge som du inte har feber. Om du har feber är det bäst att undvika både bastu och bad. Att basta regelbundet kan ha långsiktiga positiva effekter på hälsan, men det är inte något som kommer att märkas efter första bastutillfället.

Annons